Contact en aanmelden
U bent wellicht naar Prokino doorverwezen door de huisarts, school, vereniging of eigen ouders. Om daadwerkelijk gebruik te kunnen maken van onze zorg heeft u een 'aanvraag voor zorg' nodig van uw gemeente. Afhankelijk van de gemeente kunt u deze aanvraag bijvoorbeeld doen bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) of het Sociaal Wijk Team.
Wilt u hulp bij het aanvragen van zorg, of heeft u andere vragen? Vul dan het contactformulier hiernaast in. Liever direct zelf contact leggen met een van onze medewerkers uit uw regio? Neem dan gerust contact op via onderstaande gegevens.
Voor overige vragen adviseren wij om direct contact op te nemen met de regio:

Samen komen we verder dan alleen
Welkom bij Prokino Zorg Groningen
Wij bieden ondersteuning en begeleiding aan kinderen en jongeren van 0 – 23 jaar met extra ontwikkelings- en opvoedingsvragen en hun gezin. Wij bieden begeleiding dichtbij: dichtbij het kind, het gezin, de school en de vrije tijd. Dit doen we door diverse vormen van begeleiding, zowel individueel als groepsgericht, op maat aan te bieden en binnen situaties waar de hulpvraag zich voordoet. Wij hebben flexibele werktijden zodat de begeleiding ook geïntegreerd kan worden binnen situaties als de peuterspeelzaal, de kinderopvang, het onderwijs, de sport- en muziekvereniging, het gezin of andere situaties.

Zorgaanbod in Prokino Zorg regio Groningen
Vervangend wonen
Wonen voor langere duur
Prokino Zorg biedt een verblijf voor kinderen en jongeren die thuis geen stabiele opvoedingssituatie vinden en binnen het sociale netwerk onvoldoende ondersteuningsmogelijkheden hebben.
De jongeren verblijven in één van de leefgroepen van ons schippersinternaat. Doordat de kinderen relatief lang op de leefgroep blijven, is Prokino al snel een tweede thuis voor hen, gericht op opgroeien en leren. De kinderen/jongeren leren vertrouwen te krijgen in hun omgeving en hun eigen toekomstperspectief. Op basis van identiteit en interesses worden individuele doelen gesteld op verschillende leefgebieden als dagbesteding, vrije tijd en sociale relaties. De betrokkenheid en primaire verantwoordelijkheid voor het opvoedingsproces wordt, indien mogelijk, door de medewerkers actief met ouders gedeeld. Samen de zorg in handen, vanuit die gedachte nemen zij de primaire zorg van het kind op zich. Daarbij zijn de individuele mogelijkheden van elk kind en de wensen en mogelijkheden van de ouders het uitgangspunt. Indien nodig werkt Prokino Zorg ook aan het herstel van het contact tussen ouder(s) en kind en het versterken van de draagkracht en vaardigheden van ouder(s). Indien jongeren tussen 16 en 18 jaar voldoende vaardigheden hebben voor begeleid kamer wonen, dan stappen ze hier naar over.
Participatie
Als een jongere langere tijd bij ons woont, groeit hij of zij op in een groep. Dat vereist enerzijds dat een jongere zich veilig en geborgen voelt in de groep en anderzijds dat iedere jongere wordt begeleid bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden. De jongere leert om te gaan met anderen en om voor zichzelf op te komen.
Onze medewerkers stimuleren dat alle jongeren actief meedoen met activiteiten in de wijk, deelnemen aan reguliere sportclubs en andere lokale voorzieningen en vriendschappen opbouwen. Binnen de interesses en mogelijkheden van de jongere wordt gekeken welke activiteiten het best passend zijn. Tevens vinden wij verbinding tussen de wijk en de (woon)voorziening van groot belang, en stimuleren dit actief op verschillende manieren.
Observatie, diagnostiek en advies
Prokino Zorg Nijmegen biedt mogelijkheden voor observatie en diagnostiek bij kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar. Dit kan bijvoorbeeld worden ingezet als er vragen zijn omdat een kind kenmerken vertoont van een ontwikkelingsachterstand, of bijzonder gedrag laat zien dat niet direct te verklaren is. Wij helpen u deze vragen te beantwoorden en kunnen indien gewenst adviseren over een te volgen traject. Observatie en diagnostiek kan, afhankelijk van de situatie, thuis, op school of in een leefgroep plaatsvinden.
Ambulante begeleiding aan kind en gezin
Begeleiding op maat
Prokino Zorg is er voor ouders, kinderen en jongeren. We geloven dat ieder kind en elk gezin gelijke kansen verdient. Wij ondersteunen hierbij waar nodig. We bieden ambulante trajecten waarbij een kind of jongere en diens gezinsleden worden ondersteund in de problematiek waar ze tegen aan lopen. Of het nu gaat om problemen in de gezinssituatie of psychische/psychiatrische belemmeringen bij het kind; wij hebben de expertise in huis om uw kind, en waar nodig ook uw gezin, te ondersteunen.
Opvoedingsondersteuning
Met professionele begeleiding wordt de situatie in het gezin zodanig hersteld dat kinderen daar op een goede en prettige manier kunnen opgroeien en zich kunnen ontwikkelen. Wij helpen bij het bieden van structuur in de opvoedsituatie en het laten ervaren en eigen maken van gedragsalternatieven.
Een ambulant begeleider van Prokino Zorg kan begeleiding bieden om weer grip te krijgen op het eigen gedrag als opvoeder. Doel van de begeleiding is inzicht krijgen in de ontstane situatie en in de voorkomende problematiek. Ouders leren vanuit dit inzicht gedragsalternatieven, zodat hun zelfvertrouwen weer terugkomt en ze de benodigde vaardigheden leren om zich weer zelfstandig te kunnen redden. Daarnaast wordt praktische en emotionele ondersteuning geboden, gericht op het bevorderen van de zelfredzaamheid van het kind en het gezin. De bedoeling is dat de draadkracht/draaglast in de thuissituatie blijvend in balans komt. Het kan zijn dat enkel een ouder ondersteuning krijgt, het is ook mogelijk dat kinderen mee doen. Dan kijken we met het hele gezin naar mogelijke oplossingen.
Het sociale netwerk rondom het gezin, zowel het informele (bijvoorbeeld familie en buren) als het formele (bijvoorbeeld kinderopvang en onderwijs), wordt nauw betrokken, zodat zij bij afronding van een traject de benodigde zorg en aandacht kunnen blijven geven en zo een eventuele terugval kunnen helpen voorkomen.
Individuele begeleiding
Soms is het fijn wanneer je als jongere individuele begeleiding krijgt om te leren begrijpen hoe de wereld werkt en hoe jij daarin met jouw talenten en mogelijkheden kunt deelnemen. Onze medewerkers kunnen een kind of jongere helpen om het zelfregulerend vermogen te versterken. Ze leren de jongere om verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen handelen en voor de eigen vorming. Doel van de begeleiding is dat een jongere weer maximaal zelfredzaam is en voldoende is toegerust om op allerlei leefgebieden te kunnen participeren.
Triple P - Positief Pedagogisch Programma
De basis van onze ambulante begeleiding ligt in de Triple P methode. Een methode die staat voor Positief opvoeden, waarbij een veilige en stimulerende omgeving wordt gecreëerd voor het kind. Met de Triple P methode worden ouders ondersteund die zich zorgen maken over de ontwikkeling en het gedrag van hun kind. Ouders leren vaardigheden aan op het gebied van probleemoplossing, conflictoplossing en zelfbeheersing.
Het doel van de methode is:
- De ouders en kinderen hebben een positieve en versterkte band.
- Ouders hebben vaardigheden in positief opvoeden.
- Ouders hebben vertrouwen in ontspannen opvoeden.
Kinderen in echtscheidingssituaties
De ambulante begeleiders van Prokino Zorg zijn opgeleid tot KIES Coach. KIES is een spel- en praatprogramma voor kinderen die in moeilijke scheidingssituaties terecht zijn gekomen. Het doel van de methode is om zoveel mogelijk problemen als gevolg van de scheiding te voorkomen. Daarnaast gaat het om het ontlasten van de ouders en worden ouders eventueel door school betrokken bij het proces van de kinderen rondom de scheiding.
Het doel van deze methode is:
- Het kind begrijpt de scheiding beter.
- Het kind voelt zich prettiger in de situatie.
- Het kind heeft minder last van depressieve gevoelens.
Kamertraining
Op weg naar zelfstandigheid
Voor jongeren van 16 tot en met 23 jaar is het mogelijk bij Prokino Zorg Nijmegen te oefenen op zelfstandigheid in het kamertrainings-project. De begeleiding is erop gericht om zelfstandig te worden op sociaal, maatschappelijk en praktische gebied. Jongeren leren hun tijd te verdelen over school, werk en hobby's en leren hun budget te verdelen over noodzakelijke en vrijetijdsuitgaven.
De medewerkers helpen jongeren om hun vaardigheden maximaal te ontwikkelen, zodat ze met verschillende situaties om kunnen gaan en zich weten te redden op de verschillende leefgebieden. Hierbij werken ze doelgericht en positief bekrachtigend met een gedifferentieerd aanbod op basis van de interesses van de jongere. Samen met de jongere en eventueel diens ouder(s)/verzorger(s), wordt gekeken wat een passende vervolgsituatie kan zijn na de kamertraining.
In overleg wordt besproken aan welke doelen gewerkt gaat worden tijdens het begeleid wonen. Als terugkeer naar de thuissituatie mogelijk is dan wordt de jongere hierop voorbereid samen met ouders. Als zelfstandig wonen het einddoel is wordt in overleg met de jongere en eventueel de ouder(s) gekeken wat een passende vervolgsituatie kan zijn.
Voorbeeldcasus
Voogd van een 16 jarige jongen verzoekt om plaatsing. Oma heeft hem tot dan toe opgevoed, maar is uitgeput. Jongen gaat weer bij biologische vader wonen. Na een jaar wordt vader uit huis gezet in verband met illegale wiet-kwekerij. De jongen heeft geen vaste woon- en verblijfplaats en verzuimt steeds vaker op school. De jongen wordt in overleg met vader en oma in de begeleid wonen-groep geplaatst. Vader blijft wisselend aanwezig, maar wordt zo goed mogelijk betrokken bij de keuzes die de jongere maakt over zijn ontwikkeldoelen. Zijn coach ondersteunt hem en onderhoudt ook het contact met school. Op school gaat het na verloop van tijd steeds beter. De jongen geniet weer van de resultaten die hij haalt. Hij bezoekt oma regelmatig en beiden leren zich minder schuldig te voelen dat ze niet meer samen kunnen wonen.
Logeerhuis
Een tijdelijke plek
Het logeerhuis biedt een plek voor kinderen en jongeren die tijdelijk even een break nodig hebben van hun bestaande gezinssituatie. Het doel van dit tijdelijk verblijf is afstand nemen en weer lucht creëren. De structuur en vertrouwdheid van de groep maakt dat kinderen zich er snel thuis voelen en aanpassen. De samenstelling van de leefgroep is een maatschappelijke afspiegeling; kinderen waarbij de ontwikkeling harmonisch verloopt en kinderen die extra zorg behoeven (ADHD, hechtingsproblematiek, licht autistische kenmerken).
Op de leefgroep ontmoet het kind of de jongere nieuwe vrienden en kan het andere ervaringen opdoen dan thuis. Verder blijven ze voor zo ver mogelijk gewoon naar hun eigen school, vriendjes en bijbaantje gaan.
Samen met de pedagogisch medewerker bespreken ouder(s) en jongere welke ondersteuning vanuit het sociale netwerk of van de ambulant begeleider wenselijk is. De ondersteuning richt zich op het leren omgaan met de ontstane situatie en met de eventuele problematiek van kind of ouder. Het doel van alle plaatsingen is dat na verloop van tijd de time-out niet meer nodig is en ouder(s) en jongere weer zelf de regie in eigen hand krijgen en terug kunnen keren naar hun eigen thuissituatie.
Voorbeeldcasus
Vader is door een traumatische gebeurtenis dusdanig van slag dat het hem thuis niet lukt een vaste structuur te bieden aan zijn dochter van 11 jaar. Dochter woont 4 maanden bij Prokino Zorg, bezoekt haar eigen school en BSO, maakt nieuwe vriendjes op de leefgroep en gaat om de week een dagje met papa op stap. Vader krijgt hulp van de ambulant begeleider, leert weer structuur aan te brengen en geniet van dagjes weg met dochter. De ambulant begeleider onderhoudt ook contact met de groepsleiding van de BSO waar dochter heen gaat. Na 4 maanden zijn beiden zo ver om het weer met zijn tweeën op te pakken.
Gezinshuis
In Velp en Nijmegen heeft Prokino twee gezinshuizen voor kinderen en jongeren. In de gezinshuizen wonen gezinshuisouders die de vaste basis vormen voor de kinderen en jongeren die bij hen wonen. Soms wordt deze woonsituatie ondersteund door een pedagogisch medewerker, die professionele begeleiding biedt. Een gezinshuis is voornamelijk bedoeld voor kinderen en jongeren die langdurig niet thuis kunnen wonen.
Onze gezinshuizen staan in een gewone straat in een gewone woonwijk. Hierdoor kunnen de kinderen een zo normaal mogelijk leven leiden in een zo gewoon mogelijke omgeving.