Aanbod kinderopvang
Veelgestelde vragen
Praktische informatie
Werken bij Prokino
Klik hier voor onze vacatures
Stichting Meander
Onze locaties
Ouderportaal
Toegang tot het ouderportaal van Meander
Stichting Meander-Prokino
Contact
Neem contact op via de kinderopvang contactpagina of meld je direct aan.
Waarom krijg ik een nieuw contract?
Wij voeren vanaf januari 2025 enkele wijzigingen door, die invloed hebben op je huidige contract. Wat de wijzigingen zijn, hangt af van je locatie. Je kunt natuurlijk je huidige contract behouden. Wij wijzen je erop dat het kan zijn dat je netto eigen bijdrage hoger uitkomt, dan bij het accepteren van het aangepaste. Ook kan het zijn dat je dan geen aanspraak kunt maken op bepaalde opvangmogelijkheden, zoals bijvoorbeeld opvang tijdens schoolsluitingsdagen. De netto eigen bijdrage van het huidige contract en de netto eigen bijdrage van het aangepaste contract kun je vanaf 21 november berekenen via de website van de belastingdienst. Klik hier.
Wat is het uurtarief voor opvangproducten anders dan de 52 weken contracten KDV?
Alle uurtarieven zijn gebaseerd op het standaard 52 weken uurtarief dat gehanteerd wordt bij opvang voor hele dagen van opening- tot aan sluitingstijd. Er is keuze uit meerdere opvangproducten. Ook zijn er nog contracten die een ander opvangproduct hebben die inmiddels niet meer aanboden worden. In onderstaande tabel vind je alle opvangproducten. Zowel de huidige (waar nog uit gekozen kan worden) als de uitlopende (deze bieden we niet meer aan bij wijziging van contract of bij afsluiten van een nieuw contract).
KDV
Opvangproduct / Uitlopend of huidig aanbod / Opslagpercentage
Voorbeeld 1:
Heeft u een 40 weken contract? Dan is het uurtarief 10% hoger dan het basistarief.
Voorbeeld 2:
Het kan zijn dat uw opvangproduct uit meerdere opslagpercentages bestaat (b.v. 40 weken contract (+10%) / ophalen 17.00 uur (+5%)).
De percentages telt u dan bij elkaar op. In het voorbeeld komt het opslagpercentage neer op 10+5=15%.
Wat is het uurtarief voor opvangproducten anders dan de 52 weken contracten BSO?
Alle uurtarieven zijn gebaseerd op het standaard 52 weken uurtarief dat gehanteerd wordt bij opvang voor einde schooltijd tot aan sluitingstijd. Er is keuze uit meerdere opvangproducten. Ook zijn er nog contracten die een ander opvangproduct hebben die inmiddels niet meer aanboden worden. In onderstaande tabel vind je alle opvangproducten. Zowel de huidige (waar nog uit gekozen kan worden) als de uitlopende (deze bieden we niet meer aan bij wijziging van contract of bij afsluiten van een nieuw contract).
BSO
Opvangproduct / Uitlopend of huidig aanbod / Opslagpercentage
Voorbeeld 1:
Heeft u een 40 weken contract? Dan is het uurtarief 15% hoger dan het basistarief.
Voorbeeld 2:
Het kan zijn dat uw opvangproduct uit meerdere opslagpercentages bestaat (b.v. 40 weken contract (+15%) / ophalen 17.00 uur (+5%)).
De percentages telt u dan bij elkaar op. In het voorbeeld komt het opslagpercentage neer op 15+5=20%.
Waarom zijn voor de BSO’s de schoolsluitingstijden nu in het contract opgenomen?
Op verzoek van veel ouders, berekenen wij vanaf januari 2025 de opvanguren voor opvang tijdens schoolsluitingsdagen. Je krijgt hier geen aparte factuur meer voor en hoeft niet achteraf nog een correctie bij de Belastingdienst in te dienen. Daarnaast ben je door deze aanpassing zeker van opvang voor je kind op de opvangdag die op het contract staat. De locatie zal in ieder geval opvang bieden, ongeacht het aantal aangemelde kinderen. Het enige dat je hoeft te doen, is je kind aan melden voor de betreffende dag.
Hoeveel uur wordt in rekening gebracht voor opvang tijdens schoolsluitingsdagen
Wij zijn uitgegaan van gemiddeld 7,5 aantal schoolsluitingsdagen per jaar (berekend over alle locaties). Wanneer we kijken naar het hiervoor extra aantal benodigde opvanguren (dus uren boven de reguliere BSO), komen wij uit op 10 extra uren op jaarbasis (0,83 uur per maand) voor elke contractopvangdag. Je hebt hiermee recht op opvang tijdens schoolsluitingsdagen die aan het begin van het schooljaar door school zijn doorgegeven (zie aanvullende voorwaarden januari 2025). Dit is ongeacht het aantal kinderen dat zich heeft aangemeld. Het geldt alleen wanneer de schoolsluiting op de contractdag van je kind valt. Je moet je kind nog wel vooraf aan melden. Je kunt je kind tot 7 dagen tevoren aanmelden voor plaatsingsgarantie. Daarna alleen wanneer er plaats beschikbaar is. Valt de schoolsluiting niet op een contractdag, maar wens je wel opvang? Doe dan een aanvraag voor extra opvang (zonder plaatsingsgarantie). Deze extra dag zal dan wel worden gefactureerd.
Wat wordt maandelijks gefactureerd?
Wij factureren maandelijks hetzelfde aantal uren en dus hetzelfde bedrag. Het maakt niet uit of er in die maand vakantiedagen en/of schoolsluitingsdagen zijn. Het aantal uren opvang in het jaar wordt bij elkaar opgeteld en gedeeld door 12. Hierdoor betaal je elke maand hetzelfde bedrag en hoef je niet maandelijks het aantal opvanguren door te geven aan de Belastingdienst. Heb je in een maand extra afname van dagen die niet met het afmeldtegoed ‘betaald’ kunnen worden? Dan krijg je nog wel een extra factuur. Na het beëindigen van het contract kan het zijn dat er nog een correctiefactuur komt wanneer er meer uren zijn afgenomen dan maandelijks is gefactureerd.
Waarom wordt volgend jaar 365 dagen in rekening gebracht?
We hebben tot nu toe altijd gerekend met 52 weken in een jaar. Dit klopt niet. 52 x 7 = 364 dagen. Je mist daar 1 dag. Vanaf 2025 berekenen we ook daadwerkelijk een jaar van 365 dagen. Voor het jaar met 365 dagen komt dat neer op 365 dagen / 7 dagen in een week = 52,14 weken.
Hoe bereken ik mijn netto eigen bijdrage?
Op de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken. Dat kan voor 2024, maar vanaf 21 november kan dat ook voor 2025. Het is hiermee mogelijk om te berekenen wat je eigen bijdrage zal zijn wanneer je je huidige contract behoudt. En ook wat je eigen bijdrage wordt wanneer je het aangepaste contract accepteert. Je vindt de rekentool via deze link.
Wil je je eigen bijdrage berekenen wanneer je kind een andere opvangvorm gaat gebruiken? Dan kun je dat doen via een andere rekentool. We hebben voor de meest gebruikte productsoorten een vergelijkingsrekentool gemaakt. Deze vind je hier.
Wat als ik het nieuwe contract niet onderteken?
Het is je goed recht om je huidige contract te behouden. Het kan echter wel zijn dat het aangepaste contract een lagere eigen bijdrage geeft dan het huidige contract. Dat komt omdat je wel een tegemoetkoming ontvangt voor de uitbreiding in de uren. Je ontvangt geen tegemoetkoming over de meerprijs bij de afwijkende opvangsoorten. Het is dus wel aan te raden om goed uit te rekenen wat je eigen bijdrage wordt bij het huidige contract en wat bij het aangepaste contract. Houd daarbij rekening met het feit dat er wellicht een aantal diensten niet bij het huidige contract geldt (b.v. opvang tijdens schoolsluitingsdagen).
Op de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken. Dat kan voor 2024, maar vanaf 21 november kan dat ook voor 2025. Het is hiermee mogelijk om te berekenen wat je eigenbijdrage zal zijn wanneer je je huidige contract behoudt. En ook wat je eigen bijdrage wordt wanneer je het aangepaste contract accepteert. Je vindt de rekentool via deze link.
Wil je je eigen bijdrage berekenen wanneer je kind een andere productsoort gaat afnemen? Dan kun je dat doen via een andere rekentool. We hebben voor de meest gebruikte productsoorten een vergelijkingsrekentool gemaakt. Deze vind je hier.
Ik betaalde in 2024 veel minder dan in 2025. Dat mag toch niet zomaar?
Het kan zijn dat bij je locatie in het verleden een te laag tarief gebruikt is voor bijvoorbeeld het 40 weken contract BSO. Nu het landelijk gelijk getrokken wordt kan het zijn dat je veel meer zal moeten betalen. Je hebt ook wel echt een maatproduct. Wil je liever het standaardproduct omdat dat voordeliger wordt als je het netto bekijkt (zie rekentools)? Laat dan je contract omzetten naar het standaard opvangproduct.
We mogen de tarieven voor de diverse opvangproducten wijzigen, mits we het een maand en een week voor ingangsdatum kenbaar maken. Zo heb je voldoende gelegenheid om of op tijd op te zeggen, of op tijd uw opvangproduct aan te passen.
Ik wil helemaal niet overstappen naar een ander contract, maar nu wordt dat veel duurder en voel ik me gedwongen.
Het kan inderdaad zo zijn dat een ander contract voordeliger wordt dan je huidige contract en het verstandiger is om over te stappen. Wil je toch uw huidige contract behouden, dan is dat mogelijk.
Ik heb helemaal niet zoveel weken vakantieopvang nodig. Waarom toch overgaan naar een 52 weken contract?
Wanneer het netto voordeliger is om over te stappen naar een 52 weken contract, krijg je in ieder geval meer flexibiliteit. Op de dagen dat je kind naar de opvang gaat (ook in de vakantie) heb je altijd opvang. Je hoeft dat niet meer aan te vragen. Gaat u op vakantie en heeft u geen opvang nodig, dan krijgt u afmeldtegoed wanneer u op tijd (96 van tevoren) afmeldt. Wilt u in de vakantie op andere dagen extra opvang, dan kunt u daar het afmeldtegoed voor gebruiken. Ook is dat tegoed inzetbaar tijdens schoolweken.
Fijn dat afmeldtegoed, maar als ik het inzet wordt het nooit goedgekeurd. Wat heb ik er dan aan?
We kunnen inderdaad niet garanderen dat een extra aanvraag goedgekeurd wordt. Dat is afhankelijk van plek op de groep. Wij benadrukken ook dat afmeldtegoed als een extra service wordt aangeboden, waar geen rechten aan kunnen worden ontleend.
Ik heb bewust gekozen voor een eindtijd van 17.00 uur en nu wordt dat omgezet naar 18.00 of 18.30 uur. Ik heb die uren niet extra nodig en wil de vervroegde eindtijd houden. Maar niet tegen hogere kosten.
De openingstijden zijn verruimd op verzoek van veel ouders en worden daarmee ook in lijn gebracht van die van andere kinderopvangorganisaties. Omdat we de tarieven hebben berekend over de ruimere openingstijden en hebben kunnen verdelen over de 11 uur bij het KDV en het extra half uur bij de BSO is de indexatie lager dan dat hij anders was geweest. Wil je toch minder uren gebruiken door uw oude contract te behouden, dan komt er een kleine opslag bij omdat nu de vaste lasten over minder uren worden verdeeld. Het kan echter wel voordeliger zijn om toch het aangepaste contract te accepteren met meer uren, omdat je over die uren wel kinderopvangtoeslag krijgt en over die toeslag op het uurtarief niet. Dat zit namelijk boven het maximale uurtarief dat door de overheid vergoed wordt en zal dus volledig zelf betaald moeten worden.
Ik heb nooit opvang tijdens schoolsluitingsdagen nodig en nu moet ik er ineens voor betalen. Dat wil ik niet.
Wij hebben de schoolsluitingsdagen toegevoegd naar aanleiding van verzoeken van veel ouders. Indien je besluit om het aangepaste contract, inclusief schoolsluitingsdagen, niet te accepteren, dan hanteren wij voor het huidige contract een opslag van 2%. Je behoudt dan ook de ‘oude’ tijden, dus gaat niet mee met de verlengde openingstijden. Hiervoor geldt ook een opslag op het 52 weken tarief (+5%). Wij adviseren om goed uit te rekenen wat dan je eigen bijdrage wordt.
Waarom moet ik tot 18.00 of 18.30 uur betalen terwijl ik dat helemaal niet nodig heb?
We hebben besloten om te beantwoorden aan de vraag van veel ouders en mee te gaan met de gemiddelde opvangtijden van andere opvangorganisaties. Wil je liever uw bestaande contract houden, dan kan dat natuurlijk. Maar doordat we dan de vaste lasten moeten spreiden over minder uren zit hier wel een kleine opslag op (+5%). Het kan zijn dat je hierdoor voordeliger uit bent door toch akkoord te gaan met het aangepaste contract. Je krijgt namelijk kinderopvangtoeslag over deze extra uren, en niet over het verhoogde tarief, omdat dat al boven het maximale uurtarief ligt dat door de overheid vergoed wordt.
Wanneer is het voordeliger om over te stappen naar een ander contract?
Dat is afhankelijk van je persoonlijke situatie.
In bijlage 2 van de brief staan hyperlinks naar rekenvoorbeelden en naar rekentools.
We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet:
1. Proefberekening van de eigen bijdrage via de website van de Belastingdienst (vanaf 21 november bijgewerkt door de Belastingdienst)
2.Vergelijkende rekentool: is 52 weken contract voordeliger dan 40, 44, 45, 46 of 48 weken? (vanaf 21 november beschikbaar)
3. Bruto/netto overzichten BSO: vergelijking van 40-weken met 52-weken contracten
4.Bruto/netto overzichten BSO: vergelijking van 44-, 45-, 46-, 48 weken contracten met 52 weken contracten
Hoe gebruik ik de rekentool?
We hebben 2 rekentools beschikbaar. Eén daarvan is van de Belastingdienst zelf. Hier kun je opgeven wat je opvanguren en uurtarief worden, zodat de eigen bijdrage wordt berekend. Wanneer je dat doet voor zowel je huidige contract en je aangepaste contract kun je zien wat voordeliger is. Je vindt deze hier.
Daarnaast kan het ook zijn dat het wellicht verstandig is om over te stappen naar een andere opvangsoort. Hier is een ‘vergelijkende rekentool’ voor beschikbaar gesteld. Die vind je hier.
Ook is er een link naar rekenvoorbeelden:
BSO 44-, 45-, 46-, 48- weken in vergelijking met 52 weken contract
BSO 40 weken (met eventuele vakantieopvang) in vergelijking met 52 weken contract
Waarom zijn de tijden en tarieven gewijzigd?
We wilden inspelen op de behoefte van veel ouders en hebben daarbij ook gekeken wat gebruikelijk is in de branche. Hieruit kwam naar voren dat er gemiddeld 11 uur en 5 minuten aan opvang geboden werd op de dag. We hebben daarom voor 11 uur (bij KDV) gekozen en hier de eindtijd van de BSO op aangepast. Door de uitbreiding van de uren kon het tarief ook daarop aangepast worden en hoefde het iets minder te stijgen. Sowieso zou er een stijging komen aan het begin van het jaar vanwege de stijging van de kosten (inflatie) en de stijging van personeelskosten vanwege de lopende CAO. We hebben dat gedaan op basis van de inschatting van een extern bureau (AYIT).